V korak z mladimi

Švedski večer z okusom po Švedski predbožični peki

V četrtek, 23. novembra, je naša švedska gostja Malin, ki v SMC Maribor opravlja 5 tedensko prakso, pripravila Švedski večer, na katerem je predstavila tradicionalno praznovanje Sv. Lucije – praznik luči, ki ga Švedi praznujejo 15. decembra.

Izročilo pravi, da ima Lucija »luč v laseh«, kar v praksi pomeni krono sveč v venčku na glavi, vsaka od njenih družic nosi tudi svečo. Zvezdniški fantje, ki so tako kot družice oblečeni v bele obleke, nosijo zvezde na palicah, na glavi pa imajo visoke papirnate stožce. Zadnji pridejo Božički z majhnimi lučkami. Na ta dan je posebno vzdušje, ko se zberejo starši, sorodniki in prijatelji, ugasnejo luči in se glasnost otroškega petja poveča, ko vstopijo iz sosednje sobe.

Lucijino praznovanje pa ne mine brez peke medenjakov in sladkega peciva z okusom žafrana, nekakšne sladke žemljice Lussebullar (izg. lusebule), ki jih Švedi jedo s švedskim kuhanim vinom ali kavo.

Malin je za ta večer pripravila masleno kvašeno testo za Lussebullar in ga skupaj z obiskovalci, še posebej otroci nato oblikovala v prikupne zavite v različne testene oblike t.i. majhne žemljice, ki jih je okrasila z rozinami. Preden jih je dala pečt, so morale še nekoliko vzhajati. Da so žemljice na koncu dobile zlato rumeno barvo – barvo luči, smo jih pred peko premazali z razžvrkljanim jajcem. Lussebullar so se pekle 8-10 minut.

Obiskovalci večera so bili navdušeni, saj so bile še vroče švedske žemljice puhasto mehke.

Večer se je zaključil ob zvokih tradicionalnih švedskih pesmi.

 

Vladimira

Foto: Mitja

Morda vas zanima tudi