V korak z mladimi

Alkoholizem in odnosi v družinni

Društvo za pomoč v stiski Zarja iz Lendave je kot uvod v znano preventivno akcijo 40 DNI BREZ ALKOHOLA organiziralo predavanje, ki poteka v postnem času v znamenje solidarnosti.

V ponedeljek 25. februarja 2019 sta strokovnjakinji iz Društva Salezijanski mladinski center Maribor in Družinski center Objem izvedli predavanje na temo alkoholizem in odnosi v družini.
Na predavanju smo spregovorili predvsem o tem, kakšen vpliv ima alkoholizem na odnose v družini in zakaj ima družina tako pomembno vlogo, ko gre za odnos do alkohola? Govorili smo o čustvih s katerimi se sooča alkoholik in prav tako o čustvih, s katerimi se soočajo svojci, še posebej mladostniki, ki so v ranljivem obdobju življenja ter lahko utrpijo močne posledice v svojem nadaljnjem odraslem življenju. Pogosto se zgodi, da otroci alkoholikov postanejo zasvojeni z odnosi, saj so se naučili, da skrbijo za druge (starša alkoholika) in, da so le s tem ljubljeni. Odrasel otrok alkoholika mora sam zgraditi svojo lastno vrednost, ki je bila v otroštvu poteptana, znotraj sebe mora odkriti kdo zares je in kaj želi v življenju početi. Sebi mora dati varnost, zaupanje in potrditev, da alkoholizem staršev ni njegova krivda, in da ne rabi biti celo življenje v vlogi žrtve. Prečutiti mora občutja, ki niso bila dovoljena v primarni družini in se znebiti bremena, ki so mu jih naložili starši.
Strokovnjaki se strinjajo – Alkoholizem oziroma zasvojenost z alkoholom je s strokovnega stališča kronična bolezen, eden največjih izvorov človeškega trpljenja nasploh, saj ne prizadene le alkoholika, temveč tudi okolico, v kateri živi in deluje. Takšnemu posamezniku je potrebno pomagati, ne glede na vse, kar je v svojem »pijanem« življenju storil slabega za družbo, ki ga razume kot bolnika. Pot iz krempljev posledic alkoholizma ni lahka, je pa mogoča z odločitvijo, vztrajnostjo in predanostjo, predvsem pa z iskanjem odgovorov v globini človeške duševnosti.

 

Odmev na predavanje v medijih – gl. spodnji povezavi:

 

 

Morda vas zanima tudi