V korak z mladimi

Zakon-temelj odnosa in družine

Misijonski večeri o vzgoji - IV.

Gosta zakonca Kociper.

Tokrat smo gostili psihologinjo in psihoterapevtko Lidijo Kociper in njenega moža, psihiatra ter prav tako psihoterapevta Jožefa Kocipra. Gosta sta spregovorila o tem, kaj sploh je  pomembno v zakonu. Spraševali smo se, ali je zakon temelj odnosa ali pa je odnos tisti, ki je temelj zakona?
Vsekakor je poglavitna sestavina za dober zakon pozitivna komunikacija in dejstvo, da se partnerja zavedata, da v zakonu gledata v isto smer. Za kritiko v partnerskem odnosu se pogosto skriva sporočilo, da potrebujemo partnerjevo priznanje, da smo pomembni.
Temelj družinskega življenja je vsekakor odnos med partnerjema. Z medsebojnim spoštovanjem, sprejemanjem in ljubeznijo zakonska partnerja vzpostavita varno navezan odnos v celotnem družinskem sistemu. Družina ni samo neke vrste socialni sistem, ampak vsebuje strogo določene zakone, ki zahtevajo skrbno vzgojo, brezpogojno ljubezen in zavezujoč odnos med člani družine. Družina je v sami osnovi povezana z odnosom med zakonskima partnerjema in predstavlja samo središče družinskega življenja. Njuna intimnost in medsebojno spoštovanje je model za vse nadaljnje odnose tako v družini kot v okolici.

 

Morda vas zanima tudi