V korak z mladimi

Vzgoja za zaupanje in trajne odnose

Ne-moč odnosa

V četrtek, 14. novembra 2019, je ponovno potekal tematski večer “Ne-moč odnosa”, ki ga organizirata Društvo SMC Maribor in Družinski centra Objem.

Tokratni gost večera je bil  Stanko Gerjolj,  dr. teologije, pedagogike in psihologije ter predstojnik in profesor pri Katedri za pastoralno in oznanjevalno teologijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani.

Študij teologije je v Innsbrucku zaključil z magisterijem in doktoratom. Na Fakulteti za humanistične vede Univerze v Innsbrucku pa je paralelno z doktoratom zaključil tudi študij pedagogike in psihologije. Je avtor številnih znanstvenih publikacij in člankov, med drugim uspešnice z naslovom Živeti, delati, ljubiti, ki obravnava tematiko transgeneracijskih odnosov.

Na začetku programa smo se prepustili glasbi mladih umetnikov, Evite Železinger in Matica Štesla iz Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška v Mariboru, ki sta poskrbela za kulturni in glasbeno bogat uvod v  ta večer.

Tokrat je predavatelj spregovoril o vzgoji za zaupanje in trajne odnose. Že v nekaterih svetopisemskih zgodbah izstopa zaupanje in hrepenenje po trajnih odnosih. O tem govori tako Adamovo hrepenenje po ženi, kot tudi Mojzesovo hrepenenje po svobodi, prav tako pa tudi Marijino hrepenenje in zaupanje, da je Jezus sposoben spreminjati vodo v vino. Poudaril je tudi, da so varni in trajni odnosi usmerjeni v tri smeri: odnos do sebe, odnos do drugega in do Boga. Temelj oz. izhodišče pa je vedno odnos do sebe, saj iz njega izhajajo vsi ostali odnosi. Odnos do sebe je nekako dota naših staršev in prednikov. Mojzes je dobil zelo slabo doto od staršev, a je vseeno zrasel skozi preizkušnje, delu na sebi in odnos do Boga. Ranljivost je tista, ki omogoča varen odnos. Predavanje smo zaključili s pomembno mislijo, in sicer, da so “Krize so sposobni preživeti tisti, ki so sposobni odnosov”, ki se znajo povezovati, kar nam priča o tem tudi zgodba o Noetovi barki.

Preživeli smo prijeten in poučen skupen večer. Hvala vsem, ki so se nam pridružili in vztrajali z nami na tematskih večerih (Ne)moč odnosa, s katerimi bomo na enak način nadaljevali tudi naslednje leto.

 

Morda vas zanima tudi