V korak z mladimi

Zasvojenost z internetom

Tematski večer (NE)MOČ ODNOSA:

V sredo, 15. maja, je pod okriljem Salezijanskega mladinskega centra Maribor in Družinskega centra Objem ponovno potekal tematski večer (Ne)moč odnosa

Za glasbeno popestritev večera sta poskrbela mlada umetnika Eva Kekec in Jan Juršnik iz Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška, ki sta nas pod mentorstvom Simone Vake in Nataše Zupan popeljala s prijetnimi melodijami v nadaljevanje večera.

Tokratna gostja je bila antropologinja, profesorica in publicistka, dr. Vesna Vuk Godina, ki je doktorica socioloških znanosti ter predavateljica socialne in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti v Mariboru. Področja njenega zanimanja so zgodovina socialne, kulturne antropologije in antropoloških teorij, antropološka analiza socializacijskega in inkulturacijskega procesa ter antropologija postsocialističnih družb.

Napisala je več kot 550 prispevkov v domačih in tujih znanstvenih publikacijah. V Sloveniji, zaradi svoje strokovnosti in pronicljivosti, velja za eno najbolj branih slovenskih družbenih kritičark.

 

Predavateljica nam je spregovorila o vplivu sodobne tehnologije na razvoj otroških možganov. Poudsarila je, da je potrebno otroke obvarovati elektronskih naprav, še posebej v za njih najbolj ranljivih letih – to pomeni do desetega leta starosti. Če otrok prične prezgodaj uporabljati interaktivne igrače in sodobno tehnologijo se mu prepreči razvoj abstraktnega mišljenja in tako ostane na ravni konkretnega mišljenja. Tukaj je predavateljica še posebej poudarila pomen branja pravljic ali knjig otrokom, saj le te spodbujajo razvoj abstraktnega mišljenja in kasneje posledično tudi razvoj socialnih veščin, ki so nujno potrebne, če želimo z okolico bivati v sožitju. Predavateljica je tudi poudarila, da ni proti uporabi sodobne tehnologije in da je prav, da se otroci spoznavajo z njo, vendar pa nastane problem takrat, ko je pri otrocih, mladostnikih pa tudi odraslih uporaba interneta pretirana in nekontrolirana.

 

Preživeli smo prijeten, zabaven in poučen večer, katerega se bomo zagotovo še dolgo spominjali.

Morda vas zanima tudi