V korak z mladimi

Strateško partnerstvo

Drugo srečanje v okviru programa Strateško partnerstvo - v Belgiji

V ponedeljek, 22. oktobra, smo se odpravili na pot proti Belgiji. Pred nami je bilo drugo srečanje z partnerji iz Poljske in Belgije s katerima izvajamo Erasmus+ strateško partnerstvo in program Osebna rast kot novo orodje v mladinskem delu.

Mladinski delavci se pri svojem delu srečujemo z vedno več mladimi z duševnimi stiskami, motnjami ter diagnosticiranimi težavami v duševnem zdravju. Partnerske države v tem projektu, Slovenija, Belgija in Poljska, smo  v samem vrhu po stopnji samomorilnosti v Evropi. Tako smo se odzvali na poziv EU, ki od leta 2008 poziva mladinske organizacije ter vse, ki delajo z mladimi, da se usposobijo za prepoznavanje simptomov in se nanje hitro odzovejo. Mladinskim delavcem manjka izkušenj in znanja iz vidika osebne rasti. Pokazala se je potreba po znanjih in veščinah na področju notranje-psihične interakcije in dinamike, ki posamezniku pomagajo ozavestiti svoje odnose na intrapsihični ravni.
Voditeljica programa Sanja Obaha Brodnjak je skupaj z ddr. Stankom Gerjoljem pripravila program za mladinske delavce, ki traja dve leti.
Po ponedeljkovi poti in nastanitvi v Abby of Drongen blizu mesta Gent smo v torek pričeli s drugim srečanjem v okviru programa. Na tokratnem tedenskem srečanju smo  partnerskima organizacijama iz Poljske in Belgije razvijali novo, inovativno orodje v mladinskem delu – model osebne rasti po različnih metodah izkustvenega učenja, ki zajema 5 ključnih modulov, ki si smiselno sledijo in se med seboj dopolnjujejo in nadgrajujejo.
V minulem tednu smo tako na izkustveni ravni podprti s teorijo preizkusili  dva modula imenovana 1. INTEGRACIJA MOJE OSEBNOSTI in 3.TO SEM JAZ. Pri integraciji moje osebnosti smo s pomočjo drevesa odkrivali svoje življenjske moči, prepoznavali koliko smo sposobni upoštevanja drugega ter sposobnosti integriranja osebnih in socialnih doživetij. Pri modulu To sem jaz pa smo se srečali z lastnim telesom – celostno sprejemanje sebe za čuteče oblikovanje telesne in socialne bližine. Skozi proces smo se ustavili pri vsakem koraku in pogledali teoretski del, prav tako smo sproti imeli refleksije in evalvacije, ki bodo koristile pri delu z naslednjo skupino in izvajanju programa.
Petkov popoldan smo izkoristili za ogled starega mesnega jedra v Gentu. Mesto je zelo slikovito, z velikim gradom, tlakovanimi ulicami, lepimi hišnimi pročelji. Poseben čar mestu daje reka in rečni kanali po katerih se vozijo barke.

 

 

Morda vas zanima tudi