V korak z mladimi

Projekti Društva SMC Maribor

Velikani upanja

Program Velikani upanja vključenim otrokom in mladostnikom ponuja, omogoča in zagotavlja prijateljstvo, usmeritev, podporo in zabavo z ustreznim, pozitivno naravnanim odraslim mentorjem – Velikanom. Vključeni otroci in mladostniki – tako imenovani Mali – potrebujejo in želijo osebni odnos z ljubečim in skrbnim odraslim – Velikanom, kar jim pomaga pri razvoju zaupanja, izboljšanju samozavesti in samopodobe ter pri osebnem opolnomočenju. Vse našteto Malim posledično omogoča v polnosti dosegati svoj potencial v šoli in življenju

EU playground

Je trilateralni mladinski projekt, ki ga izvajamo v okviru programov Mladi v akciji. Povezali smo se z mladimi iz Hrvaške in Italije z namenom, da bomo v avgustu 2014 izvedli mednarodno izmenjavo, ki bo imela za cilj povezovanje EU mladine preko igre, ki je naš skupni imenovalec. Ob tem velja poudariti, da Hrvaška lahko tokrat prvič sodeluje kot enakopravni partner odkar je vstopila v EU, zato je to zanje velika priložnost spoznavanja politike in strategije EU.

Akcija: 72 ur

V letu 2010 smo prvič izvajali evropski mladinski prostovoljski projekt pod nazivom 72 ur BREZ KOMPROMISA. Projekt je izvajalo 150 mladih prostovoljcev iz vse Slovenije, ki so se povezali v 11 skupin. Več informacij najdete na www.72ur.si in www.72h.eu.

Vagon veselja

Gre za edinstven projekt saj gre, kakor ime pove, za pravi železniški vagon, ki je bil preoblikovan in preurejen v nekakšen mini mladinski center. Vagon privablja tako otroke kot mlade, ki lahko ob njem kreativno preživljajo svoj prosti čas. Animatorji in prostovoljci so v ruralnem okolju, v katerem se vagon nahaja, na razpolago za igro, pogovor in kakršnokoli pomoč.

Pri preoblikovanju vagona so sodelovali tudi otroci in mladi iz okolja, kar prinaša še posebno vrednost projektu, saj je ta tako postal del lokalnega okolja in bil dobro sprejet.

V videu si lahko ogledate kaj več o samem poteku dela, dejavnostih in izgledu vagona veselja:

Zaposlitvena kavarna

Zaposlitvena kavarna je projekt, ki se izvaja v letih 2013-2014. Namenjen je mladim iskalcem zaposlitve in združuje več uspešnih metod neformalnega dela z odraslimi; vabi k druženju in izmenjavi mnenj; je prostor izmenjave podatkov in izkušenj; je priložnost za sproščeno druženje brez pomilovanja, ob kavici ali čaju. Na srečanjih zaposlitvene kavarne bodo spregovorili strokovnjaki iz različnih področij (zaposlovanje v tujini, piarstvo in retorika, samopodoba iskalca zaposlitve, ipd.).