V korak z mladimi

(Ne)moč odnosa: Zakaj me ne slišiš

V sredo, 10. aprila, je pod okriljem Salezijanskega mladinskega centra Maribor in Družinskega centra Objem ponovno potekal tematski večer (Ne)moč odnosa.

Za glasbeno popestritev večera sta poskrbela mlada umetnika Ella Parpaillon in Jakob Renčelj  iz Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška, ki sta nas pod mentorstvom Predraga Bjelajaca popeljala s prijetnimi melodijami v nadaljevanje večera.

Tokratni gost je bil zakonski in družinski terapevt Peter Pučnik. Prav tako je duhovnik, salezijanec, dolgoletni vzgojitelj v dijaškem domu Janeza Bosca (Želimlje) in direktor zavoda Marianum v Veržeju. Kar 11 let je bil vzgojitelj v dijaškem domu Domu Janeza Boska, ki deluje v sklopu Gimnazije Želimlje, ob tem pa tudi 9 let ravnatelj Majcnovega doma in voditelj duhovno-počitniških programov v Želimljem. Bil je tudi predstojnik Glasbene šole Rakovnik, kjer je, ponovno z mladimi, soustvarjal na glasbenem področju in bil odgovoren za kolektiv učiteljev Glasbene Šole. Ob vsem tem pa je na Gimnaziji Želimlje učiteljeval kot profesor Vere in kulture. Opravil je tudi dopolnjevalni študij in terapevtske treninge zakonske in družinske terapije ter na tem področju veliko delal s pari, posamezniki in celimi družinami.  Od avgusta 2015 dalje je njegovo delo in poslanstvo v vodenju Zavoda Marianum Veržej.

Peter Pučnik nam je na zelo zanimiv in slikovit način spregovoril o izzivih v odnosih, ki nastajajo zaradi pomanjkanja ali nerazumljene komunikacije ter posledicah, ki jih prinašajo. Predavatelj je izhajal iz svojih dolgoletnih izkušenj v pedagoškem, vzgojiteljskem in terapevtskem delu. Vsak posameznik, še posebej otrok in mladostnik, si želi biti slišan od svojih bližnjih, zanj/zanjo pomembnih ljudi. Poslušati je pomembno, mnogo pomembneje pa je slišati tako verbalno kot tudi neverbalno sporočilo sogovornika.

Preživeli smo prijeten in poučen večer, katerega bogata vsebina lahko pripomore k boljšim odnosom.

 

Vljudno vabljeni, da se nam ponovno pridružite 15. maja, ko bo gost večera terapevt Miha Kramli. Spregovorili bomo o zasvojenosti z internetom.

Vabljeni!

Morda vas zanima tudi