V korak z mladimi

Ne-moč odnosa

Očetje, otroci vas potrebujejo!

V sredo 7. novembra 2018 je ponovno potekal tematski večer “Ne-moč odnosa”, ki ga organizirata Društvo SMC Maribor in Družinski centra Objem. Tokratni gost večera je bil salezijanski duhovnik Gašper Otrin, ki nam je na zelo zanimiv in slikovit način spregovoril o sodobnem očetovstvu ter o izzivih, ki se pojavljajo ob tem.

Na začetku programa smo se prepustili glasbi mlade umetnice Eve Duban iz Glasbene in baletne šole Antona Martina Slomška v Mariboru, ki je poskrbela za kulturni in glasbeno bogat uvod v  ta večer.
V tem večeru smo spregovorili o očetih in očetovstvu ter o tem kako se je vloga očeta spreminjala skozi čas. Predavatelj je povedal, da živimo v času, ko nič ni več samoumevno in stare paradigme ne (z)držijo več. Spraševali smo se, kaj je družina? Kdo je mati in kdo oče? Danes se dojema družino iz drugačne perspektive, ki je pod vplivom tako feminističnih ideologij, kot tudi teorije spolov in »unisex« kulture. Vse je postalo “tekoče” pravi sociolog Zygmund Bauman, s tem pa tudi pojem očetovstva.  V današnjem času poznamo več oblik očetovstva. Nekateri so le biološki očetje, drugi so očetje po pravu, poznamo tudi dejanske očete in emocionalne očete, ki niso le prisotni v družini, ampak zmorejo z otroci vzpostaviti pristen čustveni stik.
Predavatelj je poudaril, da je oče tisti, ki posreduje pogum, ki zmore svojim otrokom dati občutek, da so sposobni, in sicer s tem, ko jim zaupa ter jim tako odpira vrata v svet. Očetovo zaupanje in vera v otroke gradi njihovo samozavest, predvsem pa občutek, da se bodo zmogli soočiti s svetom, v katerega odhajajo.
Preživeli smo prijeten in poučen skupen večer. Hvala vsem, ki so se nam pridružili in vztrajali z nami na tematskih večerih (Ne)moč odnosa, s katerimi bomo na enak način nadaljevali tudi naslednje leto.

Morda vas zanima tudi