V korak z mladimi

Ne-moč odnosa

Po dveh letih tematski večer zopet v živo

Na 5. tematskem večeru NE-MOČ ODNOSA

je bil tokrat naš gost: Staš Žnidarmag. ZDŠ in psihoterapevt relacijske zakonske in družinske terapije.

Zaposlen je na inštitutu za psihoterapijo in izobraževanje SENSUS.

Poleg klinično-terapevtskega dela se posveča izobraževanju načinov razvoja duševnega zdravja generacije Z v izobraževalnih ustanovah in gospodarstvu. Z mladimi se izobraževalno srečuje v sklopu psihosocialnih delavnic na področju razvoja mladostnikovih možganov, kako aktivirati možgane za učenje, vzpostavljanje odnosa in pridobivanje fokusa z mladostniki ter drugimi preventivnimi vsebinami adolescentne psihologije. Pri terapevtskem delu obravnava mladostnike in njihove družine, ki hrepenijo po razrešitvi težav in ponovni vzpostavitvi odnosa.

Spregovorili smo o spremembah v možganih v času zgodnjega najstništva, ki povzročijo, da se v mladostništvu oblikujejo štiri lastnosti naše psihe: iskanje novega, vključitev v družbo, povečan čustveni naboj in ustvarjalno raziskovanje. V možganih pride do sprememb, zaradi katerih je čas mladostništva povsem drugačen od otroštva. Te spremembe vplivajo na to, da si najstniki želijo občutiti zadovoljstvo ob preizkušanju novega, z vrstniki se povezujejo na drugačne načine, v njih se porajajo močnejša čustva in se odmikajo od ustaljenih načinov, da bi si lahko ustvarili drugačen obstoj na tem svetu. Vsaka od teh sprememb je nujna, saj povzroča pomembne premike v načinu razmišljanja, čutenja sodelovanja z drugimi in sprejemanja odločitev v mladostništvu.

Izvedeno je bilo v hibridni obliki, torej v živo in preko zoom-a (več poslušalcev je predavanje tokrat spremljalo prav preko te aplikacije).

MH

 

Morda vas zanima tudi