V korak z mladimi

Na Poljskem

Evropska mladina v stiski - salezijanski odgovori

Predstavniki Salezijanskega mladinskega centra Maribor smo se med 9. in 11. oktobrom mudili na Poljskem, kjer smo se preko programa Erasmus+ udeležili mednarodnega strateškega partnerstva Evropski mladostniki v stiski – salezijanski odgovori (European Youth in Need – Salesian answers).

Poleg predstavnikov Nemčije, ki je bila nosilka programa, so se izmenjave udeležili tudi strokovni delavci iz Poljske, Španije, Belgije, Irske, in seveda, Slovenije.

Program strateškega partnerstva se je osredotočal predvsem na  vprašanje mladostnikov v stiski in na primere dobrih praks posameznih držav, z glavnim namenom predstavitve in izmenjave izkušenj na področju mladinskega dela med državami.

Teoretična izhodišča naših pogovorov in delavnic so oplemenitili primeri in prikazi delovanja salezijanskih ustanov na Poljskem. Ogledali smo si Don Boskov center, pod okriljem katerega delujejo vrtec, osnovna in srednja šola ter sirotišnica. Čustveno morda najbolj zahteven, a hkrati tudi zelo poučen del izmenjave je predstavljal obisk poboljševalnega doma za fante v kraju Rzepczyno, kjer je nastanjenih 60  varovancev, starih od 13 do 18 let. Fantje so se kot gostitelji odlično izkazali – sprejeli so nas v dnevno rutino in pripravili kratko predstavitev svoje države, Poljske, ter dramsko igro. Veseli smo bili, da smo z njimi lahko delili prijetne jutranje in večerne trenutke, ki so minili v prijaznem in umirjenem pogovoru.

Sodelovanje v mednarodnem strateškem partnerstvu se je izkazalo za neprecenljivo zakladnico mnenj in izmenjanih izkušenj, primeri dobre prakse, ki so jih z nami izmenjali kolegi iz tujine, pa so le še spodbudili našo vnemo in željo po delanju dobrega za in z mladino.

Martina Cizl

 

 

Morda vas zanima tudi