V korak z mladimi

FAIRPLAY + BUBBLE FOOTBALL VS CORONAVIRUS

Skupina mladih prostovoljcev Društva Salezijanski mladinski center Maribor,  ki nas je večina tudi športnikov, smo želeli v okviru društva izpeljati oz. predstaviti alternativno obliko nogometa, katere se je lahko udeležil prav vsak posameznik, ki ga je to zanimalo. Takšna oblika igre je bila varna tako iz vidika poškodb kot tudi aktualnega pandemičnega stanja.

Bubble football ali nogomet z mehurčki je rekreacijska/športna igra, kjer je igralec s telesom napol zaprt znotraj napihnjenega mehurčka. Igrali smo v skupinah v velikih notranjih prostorih ali na prostem. Splošna pravila igre pa so bila enaka kot pri nogometu. Mehurčki so bili oblikovani tako, da smo se igralci brez težav izognili poškodbam ali modricam, poleg tega smo uporabljali tudi dodatne kolenske ščitnike. S tem smo želeli poudariti predvsem dimenzijo socialne vključenosti, saj so se v igro nogometa lahko vključili tudi tisti, ki niso bili najbolj fit ali pa jih je bilo strah različnih poškodb. Ta alternativna oblika nogometa nam je omogočala predvsem varno igranje, celo letenje zaradi zaletavanja, kar pa nam je omogočIlo predvsem sproščanje odvečne energije, in včasih tudi preusmerjanje jeze ali napetosti v samo igro, preko katere smo se lahko sprostili, in se v skupini tako še bolj povezali. Stranski učinek oz. dodana vrednost celega projekta pa je bila obilica smeha in zabave, ki jo ta alternativa prinaša na igrišče.

Mladi prostovoljci smo s projektom želeli zadovoljiti svoje potrebe predvsem po:

  • socializaciji znotraj projektne skupine ter krepitvijo socialnih kompetenc pri iskanju in vključevanju novih/nepoznanih udeležencev
  • telesni/športni aktivnosti tudi v izrednih razmerah
  • krepitvi svojih vodstvenih, mentorskih in koordinacijskih veščin
  • izvedbi lastnega projekta ob minimalni podpori zaposlenih v Društvu SMC Maribor
  • aktivnem državljanstvu znotraj svojega lokalnega okolja ter
  • po zdravi zabavi ob prevzemanju odgovornosti za izvedbo .

Ob zaključku projekta smo organizirali tudi nacionalni turnir v BUBBLE FOOTBALL-u, z naslovom “DON’T LIVE IN A BUBBLE – KICK OFF EXCLUSION”, kjer se nas je, namesto pet, udeležilo kar osem ekip mladih, kar priča prav o popularnosti te oblike nogometa. Na samem turnirju je bilo veliko tekmovalnosti, a v obliki fairplay-a, predvsem pa veliko zabave, glasnega smeha, iskrenega veselja in tkanja novih prijateljstev.

Članek pripravil: Jakob Ules

Še nekaj foto utrinkov:

 

Morda vas zanima tudi