V korak z mladimi

DUŠEVNO ZDRAVJE OTROK IN MLADOSTNIKOV V ČASU PANDEMIJE

‼️Trenutno ves svet beleži porast duševnih motenj pri otrocih in mladostnikih, zato bi z vsemi starši želeli deliti INFO, da se lahko kadarkoli obrnejo na Družinski center Objem, kjer bodo imeli njihovi otroci ali mladostniki možnost, da skozi strokovno podkovan individualen terapevtski proces predelajo stiske in s tem rešijo morebitne čustvene, vedenjske ali psihosomatske težave.

 

⚕️ZAKAJ PRAV TERAPIJA S PESKOVNIKOM?⚕️

Otroci in mladostniki včasih ne zmorejo prepoznati kako se počutijo in kaj jim povzroča stisko, še večje težave pa imajo z izražanjem svojih občutij, zato se v DC Objem v takšnih primerih poslužujejo terapije s peskovnikom, s pomočjo katere mladostnik/otrok  lažje vstopi v svoj nezavedni svet in ga preko osebne izkušnje prevede v konkretno 3-D obliko!

⚕️KOMU JE TERAPIJA NAMENJENA?⚕️

Terapija je namenjena otrokom in mladostnikom z različnimi čustvenimi, vedenjskimi in psihosomatskimi težavami, kot so:

📌 izpadi besa,
📌 agresivno vedenje do drugih/sebe (npr. samopoškodovanje),
📌 hiperaktivnost,
📌 težave v šoli,
📌 osamljenost,
📌 strahovi (noče v vrtec/šolo; strah pred neuspehom …),
📌 zapiranje vase,
📌 izkušnja zlorabe (psihična, fizična, spolna),
📌 izguba ljubljene osebe (smrt, ločitev),
📌 rojstvo bratca/sestrice,
📌 izkušnja posvojitve/rejništva …

⚕️KAKO UČINKUJE?⚕️

Terapija učinkuje kot slika, ki pove več kot tisoč besed, na ta način pa vse vsebine, ki so zakopane v telesnem spominu (=nezavedno) dobijo možnost, da se s pomočjo 🧩metafor/asociacij in 🌷simbolov izrazijo v varnem in obvladljivem prostoru. Otroci, najstniki  -pa tudi nekateri odrasli-  so lahko pozabili ali se niso nikoli naučili besed/poimenovanj za nekatere notranje izkušnje. Oboji pa lahko intuitivno prepoznajo določeno figurico, zato terapevti pogosto rečejo: “Naj te figurica sama izbere.”

‼️Vsaka posamezna figura in scena, v katero je postavljena, pomaga izraziti občutja, čustva in konflikte, ki jih pred procesom nismo znali niti poimenovati, obenem pa prav ta izkušnja pospeši proces duševnega razvoja in zdravljenja, saj omogoča jasen uvid v osebno/družinsko dinamiko in v lastne vire moči, poveča samozavedanje in sposobnost izražanja – še zlasti jeze in strahu!

🔖Več o igralni geštalt terapiji skozi oči Felicie Caroll, izkušene supervizorke, geštalt terapevtke ter zakonske in družinske terapevtke,  vas čaka v tem članku

 

Morda vas zanima tudi