V korak z mladimi

Don Boskov praznik

Pestro dogajanje ob prazniku zavetnika salezijanske ustanove v Mariboru

Ob obletnici smrti sv. Janeza Boska mesec januar posvečamo posebej njemu, zadnjo nedeljo v mesecu (27.1.) pa njegov praznik še slovesneje obhajamo. Zlasti tukaj v Mariboru – saj je sv. Janez Bosko zavetnik naše župnije, ki je doslej edina v Sloveniji posvečena temu svetniku mladih. Pa celotna salezijanska ustanova v Mariboru nosi ime: Don Boskov center.

Obhajanje praznika smo pričeli s sveto mašo, ki jo je vodil Janez Suhoveršnik, sodelavec salezijanskega mladinskega centra na Rakovniku in večletni vzgojitelj kandidatov za salezijanski poklic. V pridigi je poudaril don Boskovo vzgojno metodo »besedice na uho«, ki jo je uporabljal pri vzgoji fantov v Turinu in nam v današnjem času še kako pride prav. Sveto mašo so s petjem obogatili mešani in otroško-mladinski pevski zbor, za glasbeno spremljavo pa je poskrbel Don Bosko band. Uvode, prošnje in zahvale so pripravili veroučenci s katehistinjami.
Po maši smo obudili spomin na 1. in 2. maj 2013, ko smo v Mariboru sprejeli don Boskove relikvije. Prebrali smo nekaj zapisov Mariborčanov iz spominske knjige ob tem obisku. Mladi so predstavili njegove misli, po katerih živijo in so jim navdih. Svojo izkušnjo z don Boskom in salezijanci pa nam je predstavil tudi čarodej Toni. Mladi so vsem navzočim otrokom razdelili zastavice z don Boskovimi litanijami.
V Majcnovi dvorani je sledil zabavni program s čarodejem Tonijem, ki so se mu poleg otrok z veseljem pridružili tudi odrasli. Čarodej nas je očaral in nasmejal. Kar lep čas pa smo se vsi zadržali še v mladinskem centru, ob kavi, klepetu, igrah in druženju. Eden od pomenljivih dogodkov praznovanja pa je bil – zdaj že kar tradicionalni – srečelov z bogatimi dobitki (nad 300) za vsakdanjo rabo in unikatnimi slikami. Na sam praznik zadnjega januarja pa se bomo ob njem ves dan zbirali v molitvi pred Najsvetejšim. Vabljeni.

Morda vas zanima tudi