V korak z mladimi

Jezus Explosion Slovenija

ZAČETKI
V 2. polovici pontifikata, zazrt v smeri novega tisočletja, je papež Janez Pavel II pozval prav vse katoličane k začetku “nove evangelizacije”. Ob spoznanju enormnih izzivov post moderne dobe je papež pozval k evangelizaciji “novi v svoji gorečnosti, novi v svojem izrazu in novi v svojih metodah.” Mnogi katoličani so se na to povabilo odzvali z navdušenjem in eden izmed sadov je rojstvo duhovno bogatega, evangelizacijsko-slavilno naravnanega, karizmatičnega srečanja Jesus Explosion (JE) za najstnike in mlade do 35 let na karibskih otokih, med katere spada tudi majhna otoška država Trinidad in Tobago.

Začetnika Jesus Explosion-a na karibskem otočju Trinidad in Tobago sta karizmatični duhovnik Ian Taylor in Janet Chinnia, ki sta v lanskem letu kot gosta KKP obiskala Slovenijo in s svojo karibsko kulturo in nravo ter živo in gorečo vero prinesla duha Jesus Explosion-a tudi k nam.

ŠTIRINAJSTA EKSPLOZIJA MILOSTI
V jubilejnem letu usmiljenja je bila že kar 14. izvedba JE na omenjenem otočju in Gospod mi je izkazal posebno milost s povabilom na udeležbo. Z veseljem in ljubeznijo sem sprejela povabilo in s seboj povabila še sodelavca v Salezijanskem mladinskem centru Maribor, mladega duhovnika, Gašperja M. Otrina, SDB. Ker sva oba poklicana k evangelizaciji mladih, sva želela in hrepenela po doživetju gorečega slavljenja več kot tisoč glave množice mladih, katerih srca gorijo za Jezusa. Po več kot 26. urah potovanja sva v najinem 8-dnevnem »romanju«, katerega osrednji del je bilo prav 3-dnevno karizmatično srečanje Jesus Explosion, doživela še mnogo več kot sva sploh lahko pričakovala.

Neizmerna odprtost in ljubeznivost gostiteljev sta pripomogli k občutku domačnosti in medsebojni povezanosti, na osnovi katerih sva z lahkoto vstopila v organizacijsko ekipo dogodka in pripomogla k izvedbi – vsak s svojim deležem. Gašperjeva karizma dela z mladimi je bila močno izražena predvsem v služenju množici mladih, ki so pri njem po več ur čakali na zakrament svete spovedi in osebnega pogovora, tudi nekaj ur po zaključku srečanja. Moj delež služenja je bil v izvedbi delavnice pod naslovom Duhovni boj ter v molitvi nad posamezniki in osebnimi pogovori, predvsem z mladimi in udeleženci delavnice.

FUZIJA NOVE EVANGELIZACIJE
Jesus explosion je fuzija skrbno izbranih ključnih elementov, ki skupaj tvorijo izredno uspešno metodo nove evangelizacije, ki pretrese slehernega udeleženca v vsej svoji biti in ga ukorenini v zavedanju lastne identitete Božjega otroka in hrepenenja po združenju z Nebeškim Očetom. Glasba in slavljenje imata pomembno vlogo v tej »eksploziji«. Vodilna slavilna skupina GRACE ter dve mladinski slavilni skupini so množico s prvimi takti glasbe dvignile na noge in v gorečem slavljenju z molitvijo privedli v globoko osebno srečanjem z Gospodom. Skrbno izbrani pridigarji so poskrbeli, da »ljudstvo ne bo umrlo zaradi neznanja«. Glavni govorec letošnjega srečanje je bil karizmatični laik Michael Cumbie, bivši baptistični pastor iz Alabame, ZDA. Osrednja nit njegovih štirih nagovorov je bila pomen  veličine in pomembnosti slavljenja v katoliški cerkvi, ki ima svoj vrhunec v udeležbi pri sveti maši. To tematiko je osvetlil skozi osebno spreobrnjenje v katoliško vero. Ostali pridigarji so bili duhovnik Ian Taylor, jamajški diakon Baldwin Powel in glasbena zvezda Denyse Plummer, ki so s svojim karibskim temperamentom ter karizmo pridiganja, v duhu osebnih pričevanj in evangelija, goreče evangelizirali množico na temo letošnjega srečanja iz Mt 9,13, ki se glasi »Usmiljenja hočem in ne žrtve. Nisem namreč prišel klicati pravičnih, ampak grešnike.« V poučevalnem sklopu je bilo izvedenih tudi veliko delavnic s skrbno izbranimi temami: duhovni boj, moč molitve, pasti sodobne glasbe, slavljenje, Pro-Life, možje v služenju, …

DOTIK NAJSVETEJŠEGA
Zelo pomemben element srečanja  je bila tudi molitev nad posamezniki, ki jo je izvajal le 1 duhovnik (Ian Taylor), 1 diakon ter več kot 20 laikov. Mnogi so izročili svoja življenja Gospodu, ki je povabljen lahko globoko vstopil.  Vrhunec poglobitve vere v prisotnost Jezusa v Evharistiji je bil močno izražen v procesiji Najsvetejšega med verniki z dotikom ter blagoslovom vsakega posameznika.

Apostolski nuncij msgr. Nicola Girasoli nas je v zaključni homiliji nagovarjal k ponižnosti in ne obsojanju, naj naredimo prvi korak k spravi, tudi če nismo mi krivi, predvsem pa nas je povabil, da smo usmiljeni do svojih bratov in sester, kakor je Bog usmiljen do nas ter, še posebej v letu usmiljenja.

Ob tej dragoceni izkušnji se spominjam zelo modre misli blaženega A. M. Slomška »Če hočeš druge vneti, moraš sam goreti.« Zame je bilo zelo pomembno videti duhovnike, ki gorijo za Jezusa v praznovanju sv. Evharistije, pri oznanjevanju in pridiganju ter celo v plesu pred Njim in za Njega. Ob tem pa si želim, da Jezus eksplodira v vseh nas, da bomo goreli Zanj in ob tem še koga vneli. Ali si upamo?

Sanja Obaha Brodnjak

Fotoutrinek zaključka prvega “Jezus Explosion” z nadškofom Cviklom.